lördag 16 februari 2013

Bildanalys- informationsbild

bild tagen från 
http://themetapicture.com/accepting-his-late-fathers-flag/

Det första jag kände när jag såg bilden var tårar och sorg. 
Att där finns så många familjer runt om i världen som förlorar sina nära och kära i krig. 
Antingen deras eget krig eller någon annans.

Pojken på bilden är ledsen över att han har förlorat sin pappa och han vet om att han aldrig kommer få träffa honom igen. Men vet pojken vid just den stunden att hans pappa dog för något han trodde på att hans pappa ville hjälpa människor? 

eller dog hans pappa för att hans land beordra honom att riskera sitt liv för främmande folk i ett främmande land när han egentligen bara ville vara hemma med sin son?

Denna bilden har inget med underhållning, konst eller nöje att göra. 

Denna bilden visar att folk är villiga att dö för något dem tror på. De är villiga att riskera sina liv för att hjälpa människor som behöver hjälp. Att stå emot dem som tror att dem kan förtrycka människor för deras egen vilja. Att landet de tjäna visar sin vördnad och respekt till familjerna hos dem soldater som mist sitt liv för andra eller för sitt land.

Bilden är något ett rättsväsende eller land kan skapa/göra för att hedra minnet av dem dem gett sina liv för något för människor dem inte kände. Denna bilden skulle nog inrikta sig mer på poliser eller militära soldater. Flaggan han ger över till offrets son är en vanlig stor tradition och har stor betydelse som i detta fallet Amerika har när någon av dessa människor gått bort. Jag känner att flaggan symboliserar lojalitet, sorg heder, minne och stolthet för det dem gjorde och dog för.


Bilden är uppbyggd skapad för att hedra män och kvinnor som gett sina liv i tjänst. För att visa och ge ett perspektiv att alla folk står inte ensamma att folk är villiga och dö för någon annans skull och välmående. Att det är deras ära att få tjäna och hjälpa. De dog för något dem trodde på och vill föra det vidare till dem som kommer efter dem.


Om jag skulle varigt pojken på bilden tror jag att det skulle ha luktat sommar gräs. Jag skulle ha hört en blandning av gråt, snyftningar, trumpetar, trummor, gevär som avlossas och känslan av mitt eget hjärta som bultar så hårt smärtsamt och fort. Jag har aldrig varigt i en sådan situation men kommer jag hamna i den hoppas jag att den som mist sitt liv dog för något dem trodde på.


Blickriktning.

Fokuseringen i bilden ligger på pojken som gråter och saknar den han förlorat och tar emot den amerikanska flaggan när dem sänker ner hans Mamma/Pappa till deras sista viloplats på jorden.

Bildsnitt.
Det är en närbild som visar hur ledsen och sårad man blir när man förlorar någon man älskar och tycker om.

Ljus.
Bilden är väldigt ljus och har färger som fångar ögonen för att visa det sorgsna i pojken och det stolta och beklagandet i mannen som överlämnar flaggan i sonens närvaro hos en stor och modig man.

Miljö.
Det är en utomhus miljö på en plats som visar att det är ett ställe där folk går för att sörja o visa sin vördnad och saknad.

Personer.
1 vuxen man och 1 pojke som visar sorg över det som har hänt. 

Mannen visar respekt till pojken och att pojken borde vara stolt över den han har förlorat.

Händelse.
Det som har hänt är att någon ha dött för att hjälpa dem som har behövt hjälpt. Pojken tar emot flaggan precis när dem ska sänka kistan och tar emot alla beklagelser. Människorna runt honom visar respekt. Han kommer må dåligt och vara ledsen ett tag framöver men han kommer att förstå och vara stolt över den han har förlorat och möjligtvis välja samma yrke för att hedra den bortgångne och för att hjälpa människor.

1 kommentar: